De Coton de Tuléar is een klein wit gezelschapshondje en dankt zijn naam aan de structuur van zijn vacht die katoenachtig aanvoelt en aan het plaatsje Tuléar op het eiland Madagaskar waar de hond oorspronkelijk vandaan komt.

Het verhaal gaat dat er rond de 16e eeuw voor de kust van Madagaskar meerdere schepen zijn vergaan. De enige overlevenden waren de kleine witte hondjes die de bemanningslieden aan boord meenamen. Deze werden gebruikt als rattenvangers aan boord en dienden daarna als cadeau voor de eilandbewoners. Op Madagaskar vermengden de paar Leeuwhondjes zich met plaatselijke honden. Uit deze kruising ontstond toen een nieuw ras, dat zich al vrij snel onderscheidde door zijn katoenachtige beharing en werd genoemd naar Tuléar , een belangrijke havenstad van Madagaskar, die nu Toleara heet. Het ras is in de loop der eeuwen sterk geëvolueerd, vroeger had de Coton de Tuléar een minder verfijnd uiterlijk dan het dier dat we nu kennen. Hij was toen bijna even groot als een vos. Omstreeks 1665 werden enkele exemplaren op Réunion ingevoerd. Daar werden ze gekruist met andere honden, die al op het eiland gevestigd waren. Het gevolg was een plaatselijke variëteit, voorzien van een katoenachtige beharing. In 1966 hebben enkele mensen in Madagaskar de Madagassische kennelclub opgericht, gelijk is er ook erkenning bij de FCI aangevraagd voor hun plaatselijk ras Coton de Tuléar. Die erkenning volgde in 1971. De Coton de Tuléar is in 1975 in Europa ingevoerd en pas in 1985 in Nederland.

De Coton de Tuléar behoort tot de gezelschapshonden rasgroep 9, dat uit zich in het feit dat de Coton graag in de buurt is van zijn baasjes en gek is op knuffelen en aandacht. Bij eventueel gebrek hieraan komt hij hier zelf wel om vragen. Daarbij is hij enorm energiek, vrolijk, speels, slim, leergierig en ondeugend zelfs nog tot op hoge leeftijd. Alleen al hierom wordt hij vaak gekozen door gezinnen met kinderen. Het is fantastisch om te zien hoe leuk Cotons en kinderen met elkaar spelen. Hierbij is de Coton zeker niet kleinzerig en kan zich heel lang vermaken met dingen zoals wandelen of met balletje spelen. Ook is de Coton een erg waaks hondje, maar als hij goed opgevoed is zal hij zeker op tijd zijn mond weer houden.