De Coton heeft een prachtige langharige vacht en daarbij is vachtverzorging natuurlijk erg belangrijk. Naast vachtverzorging is een goede verzorging voor de ogen, oren, tanden en nagels ook erg belangrijk!

Vacht

De Coton heeft een mooie lange witte vacht wat goed geborsteld moet worden. De vacht onderhoudt u door minimaal 2 a 3 keer per week laagje voor laagje te borstelen en daarna te controleren met de grove kam op eventuele achtergebleven klitjes. Let op, geef extra aandacht aan klitgevoelige plaatsen als achter de oren, in de oksels en de nek. Als de hond een keer erg vies is geworden laat hem dan opdrogen en geef hem dan een extra borstelbeurt om het eventuele vuil te verwijderen. Als er een keer poep in de vacht achterblijft en u heeft geen zin of tijd om de hond te wassen, dan gebruikt u veel talkpoeder om de viezigheid eruit te borstelen. Het resultaat is een prachtig witte hond, die nog lekker ruikt ook.

Borstel uw hond nooit als hij nog nat is. Het verwijderen van eventuele klitten is dan praktisch onmogelijk. Föhn hem liever, daar wordt de vacht mooi luchtig van. Of laat de hond gewoon eerst opdrogen voor u hem borstelt. Knip het haar rondom de penis of de vulva en tussen de voetzooltjes regelmatig voorzichtig weg, want vooral in de winter, als er sneeuw ligt vormen zich tussen de voetzooltjes ijsklontjes. Dit is heel erg pijnlijk voor uw hond, alsof hij op steentjes loopt. Het wassen van de hond kan het beste 4 tot 6 keer per jaar gedaan worden. Rond het wisselen van de puppy vacht naar de volwassen vacht gaat de hond meestal heel erg klitten. Dan is het belangrijk om de hond elke dag te borstelen en kammen. Dit gebeurt meestal rond de tijd dat de hond 7 a 9 maanden oud is.

Heeft u problemen met de verzorging van de vacht, vraag dan tijdig hulp! Wij zijn bereid u te leren hoe u de vacht moet verzorgen. Wacht niet tot uw hond vol klitten zit. Dan is de borstelbeurt zowel voor u als uw hond een ware kwelling!

Ogen

De ogen moeten altijd schoon gehouden worden, dus harde slaappropjes even verwijderen met de hand en eventueel erg natte oogjes met een speciale reiniger of een watje met lauw gekookt water.

Oren

Voor de Coton geldt: kijk regelmatig de oren van de hond na en haal eventuele overtollige haartjes weg door dit weg te plukken en niet door te knippen, dit doet de hond geen pijn. Mocht de hond last hebben van oorsmeer, dan kunt u bij de dierenarts oorreiniger krijgen. Dit voorkomt onder andere oorontstekingen.

Tanden

Tanden kunt u poetsen als uw hond snel vieze tanden heeft en tandsteen kunt u verwijderen met een speciaal krabbertje. Dit kunt u eventueel ook bij de dierenarts laten doen.

Nagels

Het is verstandig om af en toe de nagels na te kijken of die niet te lang worden. Dan moeten ze geknipt worden, let hierbij vooral op het zogenaamde leven. Mocht u dit eng vinden kunt u het altijd aan de dierenarts vragen.