Er is keus genoeg in wat voor cursussen je met je hond kan volgen, maar niet alle cursussen zijn even geschikt voor een Coton. Hieronder staan enkele cursussen die wel geschikt zijn voor een Coton.

Puppycursus

Deze raden wij alle nieuwe puppyeigenaren aan. Deze cursus is belangrijk voor de socialisatie van de pup. Hier leert hij/zij omgaan met andere honden groot en klein. De pup leert hier ook wennen aan allerlei vreemde geuren, toestellen, geluiden en onbekende mensen. Kortom hier doet de pup enorm veel nieuwe ervaringen op en dit voorkomt dat de hond later snel bang is. Daarnaast leer je op deze cursus als baas hoe je met je hond moet omgaan, wat jij wel of juist niet moet doen. Bij de meest clubs kan je hier vanaf 8 of 9 weken (na 2e injectie) terecht.

Gehoorzaamheid

Je hebt een beginnerscursus voor gehoorzaamheid. Hier leert de hond netjes naast je lopen, en de standaard commando´s als zit, af en blijf. Daarna heb je ook nog een gevorderde cursus waar je nog meer samen kunt leren. En voor degene die dan nog verder willen heb je nog de GG1, GG2, GG3 en Obedience.

Agility (behendigheid)

Bij agility leren honden een parcours lopen met allerlei hoogtesprongen, raakvlaktoestellen, tunnel en de slurf. Heel veel Cotonnetjes vinden behendigheid erg leuk om te doen.

Flyball

Flyball is een teamsport, waarbij een hond over 4 hordes moet springen, dan met zijn poot een apparaat moet bedienen waar de bal uitkomt en dan weer met bal in de bek terug over dezelfde 4 hordes naar het baasje. Voor Flyball moet een hond echt balletjes gek zijn.

Ringtraining

Dit is een cursus waarbij baas en hond leren hoe ze zich moeten gedragen en presenteren op shows. Deze cursus is een echte aanrader voor mensen die willen gaan showen met hun hond.

Diverse andere cursussen

Er zijn nog meer cursussen bijvoorbeeld VZH (verkeerszekere hond), IPO (pakwerk enz), jacht, speur, redding, narcotica en breitensport (combi van GG en behendigheid).